Αγία Τριάς

Το Παρεμπόριο, το Λαθρεμπόριο και οι Επαγγελματίες του Γιάννη Σκούρτη*

Στους αρκετά δύσκολους καιρούς που ζούμε και στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για την επιβίωση μας, το φαινόμενο του παρεμπορίου αναδεικνύεται στο πλέον σημαντικό. Οι ειδήσεις για κατασχεμένα κοντέινερς (!) γεμάτα τσιγάρα και οι συλλήψεις ατόμων που προσπαθούν να βγάλουν ή να βάλουν στη χώρα παράνομα φορτία καπνικών, είναι σχεδόν καθημερινές. Τα ποσά που χάνονται είτε σε φορολογία και δασμούς είτε σε κερδοφορία των επιχειρήσεων, αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη. Χωρίς βέβαια να υπολογιστεί η ζημιά του καταναλωτή όταν χρησιμοποιεί προϊόντα με μηδενική επίβλεψη παραγωγής.
Στις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες μας ως κλάδος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αλλά και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς έχουν κάνει διαβήματα επίσης στους αρμόδιους φορείς με γενικότερα αιτήματα τα οποία όμως περιλαμβάνουν κι εμάς. Έχει γίνει διαμαρτυρία για ανεξέλεγκτη εξάπλωση της Κυριακάτικης αγοράς του Πειραιά, ζητώντας την αυστηρότερη αστυνόμευση κάθε Κυριακή με σκοπό την τήρηση της νομιμότητας, την παρεμπόδιση παρείσδυσης παράνομων μικροπωλητών, την αποτροπή του ιδιαίτερα μεγάλου λαθρεμπορίου τσιγάρων και την προστασία του νόμιμου εμπορίου. Επίσης το παρεμπόριο επεκτείνεται από τη φυσική του μορφή που το ξέραμε στην ηλεκτρονική διείσδυση στο διαδίκτυο. Το ΕΒΕΠ αντιλαμβανόμενο τις επιζήμιες συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές από τη συνεχή διόγκωση του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου έχει καταθέσει τις εξής προτάσεις:

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ:

– Κατάσχεση των παράνομων προϊόντων κατά την είσοδό τους στη χώρα, μέσω της γενικευμένης χρήσης ειδικών μηχανημάτων όπως τα “Χ- Ray scanners” και τα εξελιγμένα “Electromagnetic field container scanners” στις πύλες εισόδου (τελωνεία και μεγάλα λιμάνια).

– Εντατικοποίηση αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες χονδρικής διανομής και πώλησης όπου συγκεντρώνονται τα παράνομα εμπορεύματα.

– Αναβάθμιση του ρόλου του ΣΥΚΕΑΑΠ μέσω διενέργειας εντατικότερων και ποιοτικότερων ελέγχων με την άμεση δέσμευση και καταστροφή των κατασχεθέντων αντικειμένων
– Ο τελικός περιορισμός της υπαίθριας διάθεσης μόνο σε προϊόντα γης και θάλασσας

ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ:

Για τα καύσιμα:
-Υποχρεωτική εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών όχι μόνο στα βενζινάδικα αλλά και σε όλο το εύρος και τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας από τα διυλιστήρια μέχρι τα πλωτά μέσα μεταφοράς. – Η παρακολούθηση με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (GPS) των μέσων μεταφοράς καυσίμων, τόσο όσον αφορά προορισμούς εντός της επικράτειας όσο και στο εξωτερικό (σημείο προορισμού)

– Η ψηφιακή σήμανση στα πακέτα των τσιγάρων και η αντικατάστασή των υφιστάμενων φορολογικών ταινιών.

– Η αυστηροποίηση των επιβαλλόμενων ποινών στους λαθρέμπορους/διακινητές.

– Η πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών για τις παρενέργειες της χρήσης λαθραίων και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων. Οι προκλήσεις και επιπτώσεις του παραεμπορίου στον τομέα της οικονομίας αλλά και της υγειούς επιχειρηματικότητας είναι πολλές. Μια από αυτές είναι η υπερφορολόγηση και η επιβολή υψηλών τελών σε καύσιμα και καπνικά. Η αναβάθμιση της Δημόσιας, της Εφοριακής και Τελωνειακής Διοίκησης είναι γεγονός πώς έχει διευρυνθεί σε περισσότερους τομείς με την αποτελεσματική δράση του ΣΔΟΕ και του ΣΥΚΕΑΑΠ. Έχει έρθει όμως ο καιρός να αναλάβουμε όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν, να δώσουμε την αποφασιστική μάχη απέναντι σε ένα τεράστιο πρόβλημα που στερεί χρήματα και θέσεις εργασίας από την ελληνική κοινωνία.

*Ο Γιάννης Σκούρτης είναι Γ. Γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Πειραιά και Περιχώρων η «Αγία Τριάς»