Αγία Τριάς

Η ΓΣΕΒΕΕ στο πλευρό των Περιπτερούχων του Σταύρου Μέρου*

Γεια σας συνάδελφοι-ισσες, μετά από μια μικρή δίμηνη παρένθεση στο γράψιμο του κειμένου μου στο αγαπημένο μας περιοδικό, ξανά μαζί.

Δυστυχώς θέματα υπάρχουν πολλά, τα πιο πολλά όμως είναι σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις, έτσι δεν έχουμε κάποιο ανακοινωθέν αποτέλεσμα.

Σήμερα θα γράψω λοιπόν για μια ενδιαφέρουσα συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε Γιώργιο Καββαθά. Ήταν μια δίωρη συνάντηση εφ΄ όλης της ύλης. Όπως ήταν αναμενόμενο ξεκίνησε με το πιο καυτό θέμα της εποχής το νόμο για τη «Δέουσα Επιμέλεια». Δυστυχώς είναι Ελληνικός νόμος με πάρα πολλές ατέλειες και ανακρίβειες, τις έχουμε επισημάνει στα αρμόδια υπουργεία και μας είπαν ότι θα τις κοιτάξουν, γιατί κατάλαβαν ότι είχαμε δίκιο.

Το βασικό πρόβλημα είναι ο τρόπος πληρωμής των καπνικών και πως τον ερμηνεύουν οι αντιπρόσωποι των καπνοβιομηχανιών. Τα πρώτα ακούσματα είναι αρνητικότατα και διαφαίνεται στραγγαλισμός της αγοράς καπνικών, ειδικά των μικρών επαγγελματιών. Σε αυτό συμφώνησε και ο Γ. Καββαθάς, ότι θα κλείσουν πολλά σημεία γι αυτό και θα εντείνει και αυτός τις πιέσεις προς το υπουργείο για τον εξορθολογισμό του νόμου.

Ένα άλλο πρόβλημα του νόμου είναι το «ποινικό μητρώο», που θα πρέπει να δίνουμε στους αντιπροσώπους. Αυτό όμως που είναι καταφανέστατη αστοχία του νόμου, λόγω προσωπικών δεδομένων και όχι μόνο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αλλάξει.

Ένα άλλο βασικό θέμα είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός ειδικά στον κλάδο μας, λόγω των μεγάλων τζίρων από τα καπνικά, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Το υπουργείο όμως δεν μπορεί να νομοθετήσει μόνο για έναν κλάδο όσο και ιδιαίτερος αν είναι γιατί τι θα πουν τότε οι βενζινοπώλες. Έτσι και αλλιώς είναι βασική πρόταση της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ο ακατάσχετος λογαριασμός για να μπορούν να επιζήσουν. Το ποσό του ακατάσχετου είναι προς διαβούλευση, ακούγονται διαφορά ποσά και γι αυτό δεν είναι ανακοινώσιμα.

Σας το είπα η ατζέντα ήταν μεγάλη, πολλά ζωτικά θέματα στο τραπέζι. Τα μικροδάνεια, άλλο θέμα υψίστης σημασίας, δηλαδή χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 25.000 € χωρίς πολλές εγγυήσεις με εγγυητή την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως θα γνωρίζεται μπήκε στο παρά πέντε ο κλάδος μας μετά από δική μας παρέμβαση στο υπουργείο. Όπως καταλαβαίνετε το θέμα παρακολουθείτε στενά από την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε, γιατί αφορά πολλούς κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών. Ήδη έχει δοθεί χρονικό περιθώριο λίγων μηνών για να δημιουργηθούν οι εταιρίες που θα δίνουν τα δάνεια, άρα το θέμα τρέχει και το παρακολουθούμε στενά.

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι με άλλο μείζον θέμα τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τις 120 δόσεις. Η πληροφόρηση που είχαμε και οι δυο φορείς είναι ότι αυτό τελείωσε και μέσα στο Μάρτιο θα μπορούμε να ρυθμίσουμε τα χρέη μας. Εδώ όμως δημιουργείται ένα θέμα κατά τον Γ. Καββαθά, και έχει δίκιο. Στο εξής, αν δεν μπορεί να πληρώσει κάποιος τη μηνιαία εισφορά στον Ε.Φ.Κ.Α θα μπορεί να πληρώσει και τη ρύθμιση μαζί, όσο μικρή και εάν είναι, εδώ λοιπόν μας εξήγησε την πρόταση που έκανε η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε για το θέμα. Πάγωμα των χρωστούμενων, μείωση των μηνιαίων εισφορών και όταν μπορέσουμε ή πρέπει να βγούμε στη σύνταξη, αποπληρωμή των χρωστούμενων μέσω ρύθμισης ή σύνταξης.

Συζητήθηκε επίσης αν μπορεί να υπάρξει εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων και σε άλλες οφειλές μας π.χ εφορία, για αυτό το χρονικό διάστημα μάλλον χλωμό.

Άλλο θέμα είναι η αύξηση του κατώτερου μισθού στους υπαλλήλους. Ένα ιδιαίτερο θέμα, πρόταση δική μου και του σωματείου μας, σε όποιο υπουργείο οικονομικού ενδιαφέροντος πήγαμε, κρίθηκε σωστή η αύξηση του κατώτερου μισθού ακόμα και σε μεγαλύτερο ποσοστό, γιατί εκτός του δικαίου του πράγματός τα λεφτά θα πέσουν στις αγορές και θα έχουμε βραχυπρόθεσμα αύξηση της δουλειάς μας. Αλλά θα πρέπει να γίνει παράλληλη μείωση των εισφορών προς το ΙΚΑ. Αυτή τη στιγμή το ΙΚΑ είναι περίπου το 42% του κατωτέρου μισθού δηλαδή αρκετά υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αν τα οικονομικά υπουργεία θέλουν αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης σε συνδυασμό με την μείωση της αδήλωτης εργασίας, τότε το ΙΚΑ πρέπει να είναι στο ύψος των εισφορών του Ε.Φ.Κ.Α. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων που φεύγουν στο εξωτερικό είναι το ΙΚΑ και όχι ο μισθός. Ο Γ. Καββαθάς μας ενημέρωσε ότι όντως είναι υψηλό το ΙΚΑ και έχουν ζητήσει μείωση. Ελπίζουμε να εισακουστούμε. Μιλήσαμε για δύο, τρία ακόμα θέματα ήσσονος σημασίας και έτσι τελείωσε η ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Γιώργο Καββαθά.
Αυτά για τώρα γεια σας.

Υ.Σ
Επί του πιεστηρίου: μάλλον εισακουστήκαμε για τον τρόπο πληρωμής των καπνικών στη «Δέουσα Επιμέλεια»

*Ο Σταύρος Μέρος είναι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Πειραιά και Περιχώρων «Η Αγία Τριάς»

*Ο Γιώργος Καββαθάς είναι Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)