Αγία Τριάς

Ένας απολογισμός του έργου του Σωματείου

Του Γιάννη Σκούρτη

Η νέα σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε (οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική), απειλεί με εξαθλίωση σε πρώτη φάση και με εξαφάνιση τελικά πολλών παραδοσιακών μορφών άσκησης επαγγελμάτων.
Οι πολύ μικρές, ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις ήδη βιώνουν, όσες έχουν απομείνει, τα αποτελέσματα της κρίσης. Το λανθασμένο σύνθημα που έχει πέσει στη δική μας τάξη (περίπτερα) είναι ο
“σώζων εαυτόν σωθήτω”. Αυτή η λογική και οι πρακτικές της δε γνωρίζουμε πόσους έχουν ωφελήσει και σε ποιο βαθμό, αλλά κρίνοντας από την “γκρίνια” και την απογοήτευση των συναδέλφων, μάλλον δεν πάει καλά.. (οι κατ΄ιδίαν συζητήσεις και οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα πιστοποιούν του λόγου το αληθές). Εξαντλητικά ωράρια εργασίας, συμπύκνωση προϊόντων, συρρίκνωση κέρδους, είναι λίγα από τα παράπονα που ακούγονται.
Αν προσθέσουμε τις αλλαγές που γίνονται σιγά σιγά όσον αφορά το ιδιοκτησιακό και τις νομοθετήσεις που επιβάλλονται οι οποίες έχουν πρότυπο μεγάλες εταιρείες ή αλυσίδες επιχειρηματικές, τόσο μπαίνει στο περιθώριο ο παράγοντας “άνθρωπος”. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντί να σταθεί στην προσπάθεια επιβίωσης του Κλάδου, δείχνει ορισμένες φορές διάθεση αρνητική.
Τα περίπτερά μας δεν είναι πια το μέσο συντήρησης και επιβίωσης της οικογένειας μας αλλά μπαίνουν στο στόχαστρο των μεγάλων συμφερόντων ως απλά σημεία πώλησης, Απρόσωπα, ψυχρά, τεχνοκρατικά. Με τεράστια γκάμα προϊόντων, με εξαντλητικά ωράρια και επαγγελματικά και οικογενειακά κόστη.
Πώς μπορεί να αμυνθεί ο μικρός περιπτεράς απέναντι σ αυτή τη λαίλαπα που έρχεται εναντίον του; Η απάντηση είναι δύσκολη έως αδύνατη…Αδύνατη αν επιμείνει να το παλέψει μόνος του, με πολλές ελπίδες για καλύτερες καταστάσεις εάν το παλέψει συλλογικά.
Εδώ μπαίνει ο ρόλος του κάθε Σωματείου και πώς αντιλαμβανόμαστε τη θέση και την ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους.
Επειδή δεν μπορούμε και δε δικαιούμαστε να μιλάμε περί άλλων, ας θυμίσουμε τι κατάφερε , ή τουλάχιστον τι προσπάθησε να καταφέρει το δικό μας Σωματείο (“Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ”). 
Προσοχή! Όχι ο Πρόεδρος ή κάποιος άλλος προσωπικά αλλά όλο το Δ.Σ μαζί, έστω κι υπήρχαν ή υπάρχουν ενστάσεις στο εσωτερικό του.

1. Εξηγήσαμε λεπτομερώς στις αρμόδιες υπηρεσίες γιατί δεν χρειαζόταν, σ αυτή τη φάση τουλάχιστον, η τοποθέτηση P.O.S στα περίπτερα.
2. Βρεθήκαμε δίπλα στον μικρό περιπτερά όταν φούντωνε η κουβέντα περί τετραγωνικών στους Ο.Τ.Α. (Σαφή και καθαρή θέση εναντίον των φαραωνικών διαστάσεων περιπτέρων)
3. Πίεση για την ανανέωση των συμβολαίων προς όφελος των ενοικιαστών.
4. Διαβήματα στην Αστυνομική Διεύθυνση για περισσότερη φύλαξη των επιχειρήσεών μας.
5. Διοργανώσαμε σεμινάρια απόκτησης πιστοποιητικού Ε.Φ.Ε.Τ για τα μέλη μας με πάρα πολύ χαμηλό αντίτιμο.
6. Ζητήσαμε την τμηματική καταβολή (δόσεις) του ποσού που αφορούσε στην κατάληψη πεζοδρομίου.
7. Εκμαιεύσαμε ουσιαστικά την παραδοχή εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου πως η τιμή των άυλων καρτών κινητής τηλεφωνίας δεν υπόκειται σε διατίμηση, δίνοντας ένα έξτρα κέρδος στους συναδέλφους, αφού αυτοί πια ορίζουν το ποσό που θα τις πωλούν.

Αυτά είναι, θεωρούμε, τα πιο σημαντικά για τα οποία πάλεψε και εξακολουθεί να παλεύει το Σωματείο μας. Ήδη ετοιμάζουμε και επεξεργαζόμαστε νέες προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα που συνεχώς παρουσιάζονται. Θα τεθούν σε γνώση των μελών σε Γενική Συνέλευση και εκεί θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις. 
Έχουμε την τιμή και την περηφάνια πως εκτελούμε εντολές συναδέλφων.
Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ τους στις τελευταίες εκλογές του Σωματείου μας, δείχνει την εμπιστοσύνη που τρέφουν απέναντι στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους και στις κινήσεις τους, όπως επίσης αναγνωρίζουν τον αγώνα που γίνεται υπέρ των συμφερόντων τους. Μακάρι να μπορούν να είναι τόσο περήφανοι και στα άλλα ανά την Ελλάδα Σωματεία.

ΥΓ1 : Για την Ομοσπονδία που έγινε και τόσος ντόρος, ας περιμένουμε να δούμε τα πεπραγμένα της και εδώ είμαστε να επικροτήσουμε ή όχι τις αποφάσεις και τις δράσεις που θα αναλάβει…
ΥΓ2 : Την ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του Προέδρου την περιμέναμε. Τον τρόπο δεν ξέραμε αλλά τον μάθαμε κι αυτόν…
ΥΓ3 : Το θράσος ορισμένων να υποτιμούν τους συναδέλφους αποκαλώντας τους “αυλή” ή όπως άλλως είναι απύθμενο και άκρως προσβλητικό. Ελπίζουμε να ζητήσουν συγγνώμη τουλάχιστον
ΥΓ4 : Άλλοι τρέχουν και αγωνίζονται και άλλοι… φωτογραφίζονται ! !! 
ΥΓ5 : Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, ψυχραιμία!! Ο εκνευρισμός είναι κακός σύμβουλος.